Så kom den siste skoledagen før sommerferien, og vi hadde en liten time sammen før dere dro hver til sitt. Jeg vil gjerne takke for et kjempefint år, og for alt jeg har lært av dere! Dere er en gjeng med kvikke, blide, smarte og flinke folk som det har vært veldig spennende å følge gjennom dette året. Jeg har gledet meg til hver eneste time sammen med dere, for dere er en usedvanlig fin gjeng. Ha en kjempefin sommer, og så håper jeg at våre veier krysses igjen en annen gang.
søndag 22. juni 2008
søndag 15. juni 2008
ENDELIG FERIE!

Ønsker dere alle en flott sommer og lykke til neste skoleår!
Sommerhilsen fra LK.
tirsdag 27. mai 2008
torsdag 22. mai 2008
fredag 25. april 2008
NRK utlyser skrivekonkurranse!

Reklame!

Dere vil få i oppgave å lage en reklame på skolen, men for å kunne lage en god reklame må man også vite noe om hva en god reklame er. Det er derfor viktig både at dere leser om reklame i læreboka, og at dere analyserer ulike reklamer. Bloggleksa denne gangen er derfor å skrive et innlegg hvor dere først sier noe generelt om hva reklame er, og at dere videre tar for dere en eller to konkrete reklamer og analyserer disse. En "oppskrift" for en slik analyse finner dere på side 141 i Panorama. Dere står fritt til å velge hvilke reklamer dere vil ta for dere, men dere må enten sette inn et bilde eller legge til en kobling mot reklamen i innleggene deres slik at andre kan vite hva dere skriver om.
fredag 18. april 2008
Ingunns gruppe: Bloggoppgaver uke 17
Hvis du ikke har vært med på gruppeoppgaven kan du velge å skrive om en av de åtte forfatterne (se pekeren).
(FOTO)
lørdag 12. april 2008
Teacher on demand - når det passer deg!
Dette er riktignok ikke norskfaglig, men gode matematikkunnskaper er like viktig som lesing, skriving, muntlige og digitale ferdigheter. Teacher on demand er en svensk tjeneste som lar deg se korte instruksjoner om mange ulike emner. Her kan du finne ut mer om engelske verb, om London, 1. verdenskrig og koordinatsystemet for å nevne noe. Denne videoen er laget av Anne Cathrine Gotaas her fra Sandvika som noen av dere sikkert kjenner allerede, så den er på norsk. De fleste av de andre videoene har svensk språk, men det er vel ikke noe problem å forstå svensk tale? (Kunnskap om våre nabospråk er dessuten et kompetansemål i norsk). Sjekk ut siden - det er mye bra der! Alle videoene er laget av lærere.
fredag 4. april 2008
Lese, skrive, lære, kunne eller forstå? (Bloggoppgaver uke 15 for Ingunns gruppe)
1. Gå inn på minst tre av bloggene til klassekameratene deres. To av dem skal være de to som er etter deg på klasselista. (Lista ligger på It'sl. hvis du ikke vet det) Les noen av innleggene de har skrevet, og kommenter et innlegg hos hver av dem. Den skal være saklig og hyggelig i tonen, men det er lov til å være uenig i innholdet, selvsagt.
2. Ta stilling til følgende påstand her på Bloggsberg: Blogging kan bidra til bedre læring og forståelse. Skriv din mening i kommentarfeltet, og husk å begrunne synet ditt. Det kommer til å bli mange kommentarer, og det er viktig at dere leser hva de andre har skrevet også slik at det kan bli en god debatt.
Til slutt: Dere som ikke har fått unna alle tidligere oppgaver har sjansen til å rydde opp denne uka.
onsdag 2. april 2008
Lyrikk

LK
onsdag 26. mars 2008
Filmanmeldelse

Når du skal anmelde en film er det tre komponenter du må få med i teksten din: informasjon, beskrivelse og vurdering. I informasjonsbiten må du få med praktiske opplysninger som når filmen ble spilt inn, regissør, hvilket land den er produsert i, etc. I beskrivelsen må du gi et innblikk i handling og tematikk i filmen, med andre ord gi et handlingsreferat av filmen. Hvor lang denne delen blir og hvor mange detaljer du skal ta med, kommer an på hvem mottakeren er. Det som er viktig her er å være konkret og for eksempel vise til en spesiell scene i filmen. Når du kommer til vurderingsbiten skal du trekke fram positive og negative sider ved filmen. Også her er det viktig at du er konkret og bruker eksempler. Vurderingen din skal hjelpe leseren til selv å gjøre seg opp en mening om filmen; er den verdt å se, eller skal leseren heller velge en annen film? En anmeldelse er først og fremst en subjektiv vurdering. Dere har sikkert alle opplevd å hate filmer andre elsker, eller omvendt. Filmanmeldelsen skal uttrykke din mening. Det er likevel verdt å merke at denne type tekst sjelden skrives i jeg-form. Mer om filmanmeldelser kan dere lese på bloggen til en som heter Marta. Her får dere mer utfyllende informasjon om temaet. Kilde: Panorama, side 236-237
mandag 24. mars 2008
Nyttige tips fra Eirik
torsdag 13. mars 2008
GOD PÅSKE!
mandag 3. mars 2008
Absolutt ikke fiasko!

Dette er en hilsen og en stor takk til hele revygjengen ved Sandvika videregående skole fra lærerne. Dere har gjort en fantastisk innsats med den aller første revyen i skolens historie. Både skuespillere, dansere og musikere leverte varene på en særdeles god måte. Vi lærere koste oss stort da vi så revyen, og den samstemte kommentaren fra oss i etterkant av revyen er at vi er stolte av å ha så mange flotte elever på skolen. Æres bør også alle de andre som har arbeidet med revyen, men som ikke sto på scenen under forestillingen. Dere har gjort en minst like viktig jobb som de som sto i spotlighten under forestillingen. Dette lover godt for kommende revyer ved skolen! Hva avisene mente om skolerevyen kan du lese på nettsidene til Budstikka og Aftenposten.
fredag 29. februar 2008
Hvem leser bloggen din?

torsdag 28. februar 2008
Mannen som elsket Yngve

Endelig tid for skolekino! 13. mars skal hele 1STB til Sandvika kino for å se filmatiseringen av Tore Renbergs roman Mannen som elsket Yngve, en fortelling om ungdom, politikk, musikk og kjærlighet. Dere kan lese mer om filmen her.
onsdag 27. februar 2008
Bloggoppgaver og andre oppgaver til uke 10

Men til saken: I dag er det både oppgaver til eget bruk og mange bloggoppgaver å velge mellom. Du finner dem her. Får du tid, kan du se på skriveregler også. Rettskrivning, tegnsetting og tekstbinding kan alle trenge å øve på.
søndag 24. februar 2008
Gule lapper

fredag 15. februar 2008
Endelig vinterferie!

For noen er også ferien en tid for å få unna noe som ble liggende. Dersom du har noe å gjøre ferdig på bloggen kan du sysle med det på en av fridagene. Vi kommer til å ta midtveisvurderingen i perioden vinterferie-påskeferie, så da er det lurt å være klar.
Hilsen lærerne
torsdag 14. februar 2008
Boktips frå Kjetil
Kjetil, som er lærar i 1STA, har kome med eit godt tips til dykk:
"Eg vil au nytte sjansen til å tipse om nynorsk litteratur til vinterferien. Boka eg vil trekkje fram, er Sigmund Løvåsen sin roman Nyryddinga frå 2003. Den handlar om ti år gamle Geir som i løpet av ein haust og ein vinter mistar si trygge tilvære da det skjer alvorlege saker og ting i familien hans og på garden der han veks opp. Historia blir fortalt frå Geir sin synsvinkel, og hans spesielle blikk på hendingane gjer at boka til tider er ganske morosam. Likevel passar nok boka best for eldre ungdom og vaksne på grunn av dei vaksne problema ho tek opp. Løvåsen si
språkføring er au verdt å nemne. Me har å gjere med enkel og lettflytande nynorsk – nett slik me vil sjå det hos dykk. Året Nyryddinga kom ut, vann ho både P2-lyttaranes romanpris og Tarjei Vesaas’ debutantpris. De kan lese meir om boka her."
"Eg vil au nytte sjansen til å tipse om nynorsk litteratur til vinterferien. Boka eg vil trekkje fram, er Sigmund Løvåsen sin roman Nyryddinga frå 2003. Den handlar om ti år gamle Geir som i løpet av ein haust og ein vinter mistar si trygge tilvære da det skjer alvorlege saker og ting i familien hans og på garden der han veks opp. Historia blir fortalt frå Geir sin synsvinkel, og hans spesielle blikk på hendingane gjer at boka til tider er ganske morosam. Likevel passar nok boka best for eldre ungdom og vaksne på grunn av dei vaksne problema ho tek opp. Løvåsen si

Tips fra Julie H-S om språkartikkel i Aftenposten
Julie H-S i Ingunns gruppe har funnet en bra artikkel om fremtiden til språket vårt i Aftenposten. Den handler om mulige fremtider for små språk som vårt, og konsekvenser av å bruke engelsk som arbeids- og forretningsspråk. Denne artikkelen anbefales på det sterkeste. Hvis du vil se på artikkelen kan du finne den på Julies blogg. Bra tiltak, Julie!
onsdag 13. februar 2008
Lesetips!

Den andre boka de kan ha med dykk i vinterferien er Frode Grytten si novellesamling

God lesing!
Dere er milleniere (eller Millenials på godt amerikansk)


(PS: Bildet av soverommet er ikke tatt hjemme hos meg, og bildet av elevene er kun brukt som illustrasjon.)
mandag 11. februar 2008
Takk til den som takkes bør - Leif Harboe
Det er så lett å la seg rive med av alt det spennende vi finner på nettet. Ofte glemmer vi å oppføre oss skikkelig, og vi låner litt her og litt der uten å spørre eller å takke for hjelpen. Det har også vi gjort her på Sandvika vgs. Derfor vil jeg herved be om unnskyldning for dårlig folkeskikk og takke Leif Harboe fra Bryne vgs for all inspirasjon til å utvikle våre digitale ferdigheter, og for alle tips og triks som han så villig deler med oss andre. Bloggen hans er en utrolig inspirerende kilde til kunnskap om alt som har med digitale verktøy i skolen å gjøre. Så Leif - tusen takk!
Bloggingen vår blir lagt merke til!

Han takker elevene i 1STA og 1STB for nyttige kritikker av bloggen sin, resultatet av oppgaven vi ga dere i uke 6. Dette viser at bloggingen har effekt langt utover vår egen lille sfære, og det er moro at han velger å takke dere på denne måten! Dette illustrerer tydelig at nettet ikke er en lukket verden, og at det dere gjør faktisk betyr noe - i dette tilfellet at Svorsken (eller Niklas som han egentlig heter)har fått drahjelp til en mye finere layout på bloggen sin. Bare se her!
torsdag 7. februar 2008
Blogging uke 7 For LKs og Ingunns grupper

Blogg på!
onsdag 6. februar 2008
Riktig kildebruk

søndag 3. februar 2008
Bilder og opphavsrett

torsdag 31. januar 2008
Grafiske romaner: Tips til leseøkten
En ny termin er i gang og vi fortsetter med leseøkten hver norsktime. Jeg vil derfor benytte anledningen til å anbefale den grafiske romanen "The Watchmen" av Alan Moore og Dave Gibbons. Hva er en grafisk roman? Litt forenklet kan vi si at det er en tegneserie som har samme omfang som en vanlig roman. Denne grafiske romanen var banebrytende innenfor sjangeren og er kåret til en av vår tids 100 viktigste romaner av Time Magazine. Les mer her: http://www.time.com/time/2005/100books/0,24459,watchmen,00.html Biblioteket her på skolen har et unikt utvalg grafiske romaner av størrelser som Frank Miller og Daniel Clowes. Flere av disse er filmatisert, som f.eks. "Sin City" og "Ghost World".
Ingunns gruppe: Oppgaver og ressurser til fagdag i norsk uke 5:
- Les s. 123-126 i Panorama
- Les om nettsteder i NDLA: Nettsteder (NB: du må lese (surfe) alle sidene!)
- Gjør følgene oppgaver s. 127 i Panorama:
- Spørsmål 1-7
- Tenk deg om 1 og 2
- Ditt og datt 1-3
Bloggoppgave:
Sammenlign tre blogger med tanke på utforming, oversikt, funksjon osv. Grunngi hva du liker/ ikke liker ved bloggene.
Velg minst to av disse, og så kan du ta en du liker/ikke liker som du vet om fra før.
Sammenligningen/analysen skal stå i bloggen. Du må lage hyperlinker til de bloggene du har valgt.
Blogg 1: En svenske som blogger om å være svensk i Norge: http://javielsker.blogspot.com/
Blogg 2: Gatemote i Oslo: http://www.oslostil.com/
Blogg 3: Petter Solbergs blogg: http://www.vgb.no/20075
Blogg 4: På Hjortefot (årets VG-blogg): http://www.vgb.no/341
Det du ikke rekker på skolen er lekse til neste gang - men du får annen lekse også.
tirsdag 29. januar 2008
Bloggoppgaver uke 5
Ingunns og Liv Kristins elever skal velge en av disse oppgavene:
1. Skriv et innlegg på bloggen din hvor du kommer med noen konkrete tanker om hvordan du skal bli bedre i norsk sidemål (nynorsk).
2. Skriv et innlegg på bloggen din hvor du reflekterer rundt tematikken i en eller flere av novellene dere har jobbet med de siste ukene (samtidstekster 2008).
I tillegg skal du rydde opp i/redigere bloggen din så den er passende til formålet - nemlig å presentere tekster du skal vurderes på i norsk. Litt humor er ok, men ikke la den bli Facebook 2. Med det mener vi at tittel og sideelementer/bilder bør signalisere at dette er en fagblogg.
Runes elever: Skriv ditt første blogginnlegg. Du står fritt til å velge tema så lenge det er relatert til norskfaget.
1. Skriv et innlegg på bloggen din hvor du kommer med noen konkrete tanker om hvordan du skal bli bedre i norsk sidemål (nynorsk).
2. Skriv et innlegg på bloggen din hvor du reflekterer rundt tematikken i en eller flere av novellene dere har jobbet med de siste ukene (samtidstekster 2008).
I tillegg skal du rydde opp i/redigere bloggen din så den er passende til formålet - nemlig å presentere tekster du skal vurderes på i norsk. Litt humor er ok, men ikke la den bli Facebook 2. Med det mener vi at tittel og sideelementer/bilder bør signalisere at dette er en fagblogg.
Runes elever: Skriv ditt første blogginnlegg. Du står fritt til å velge tema så lenge det er relatert til norskfaget.
torsdag 24. januar 2008
Ja, vi blogger!
1STB har fått sin egen klasseblogg. I tillegg har hver enkelt elev opprettet sine blogger. Lærerne er entusiastiske og spente, elevene er ivrige ( i hvert fall tilsynelatende) og litt forvirret. Mottakelsen var uansett udelt positiv, og de første smakebitene vi har sett av elevbloggene har vært spennende og varierte. Blogg på, folkens! Dette kan bli en spennende blogg-vår!
onsdag 23. januar 2008
Hvorfor blogge på skolen?
For elevene gir det anledning til å:
- øke deres digitale kompetanse
- lage sammensatte tekster
- reflektere over fagstoff
- gi uttrykk for tanker og meninger
- få formelle og uformelle tilbakemeldinger fra lærer og medelever
- dele med andre
- lage personlige, kreative blogginnlegg
- få utløp for skriveglede
- få en samlet oversikt over hva de har jobbet med gjennom tid
For lærerne gir det anledning til å:
- få et riktigere/bredere inntrykk av de "stille" elevene
- skape et annet forum enn klasserommet for å kunne gi andre typer tilbakemeldinger
- legge til rette for å utvikle elevenes digitale kompetanse
- gi opplæring i utvikling av sammensatte tekster
- bruke bloggen som en del av vurderingsgrunnlaget i norsk skriftlig
- få en samlet dokumentasjon av hva eleven har jobbet med over tid
- bruke blogginnlegg som grunnlag for diskusjoner i klassen
- bruke blogginnlegg som utgangspunkt for muntlig eksamen
Forventninger:
- Bloggen skal brukes til faglig refleksjon
- Den skal oppdateres minst en gang i uka
- Lærerne skal gi respons på bloggen en gang i måneden
- Eleven vil få en egen karakter på bloggen som teller i hovedmål
- øke deres digitale kompetanse
- lage sammensatte tekster
- reflektere over fagstoff
- gi uttrykk for tanker og meninger
- få formelle og uformelle tilbakemeldinger fra lærer og medelever
- dele med andre
- lage personlige, kreative blogginnlegg
- få utløp for skriveglede
- få en samlet oversikt over hva de har jobbet med gjennom tid
For lærerne gir det anledning til å:
- få et riktigere/bredere inntrykk av de "stille" elevene
- skape et annet forum enn klasserommet for å kunne gi andre typer tilbakemeldinger
- legge til rette for å utvikle elevenes digitale kompetanse
- gi opplæring i utvikling av sammensatte tekster
- bruke bloggen som en del av vurderingsgrunnlaget i norsk skriftlig
- få en samlet dokumentasjon av hva eleven har jobbet med over tid
- bruke blogginnlegg som grunnlag for diskusjoner i klassen
- bruke blogginnlegg som utgangspunkt for muntlig eksamen
Forventninger:
- Bloggen skal brukes til faglig refleksjon
- Den skal oppdateres minst en gang i uka
- Lærerne skal gi respons på bloggen en gang i måneden
- Eleven vil få en egen karakter på bloggen som teller i hovedmål
Abonner på:
Innlegg (Atom)